Opis pregleda Zdravniki

24 urno merjenje krvnega tlaka in snemanje hitrosti pulznega vala (PWA) s pomočjo Holter naprave.

Metoda združuje neinvazivno, natančno merjenje na osnovi manšete in zanesljive oscilometrične meritve za 24- in 48-urno merjenje  parametrov togosti žil, kot so hitrost pulznega vala ter centralni in periferni krvni tlak. Na podlagi individualnega vedenja arterij je zdaj mogoče oceniti tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja. Ta algoritem je bil v celoti potrjen v več študijah, celo primerjave z zlatim standardom: invazivni kateter Merjenje BP. “… algoritem, ki uporablja posnetke valovnih oblik na osnovi brahialne manšete, je primeren za realistično oceno osrednjega sistoličnega tlaka. Rezultati se ujemajo s splošno sprejeto tonometrijo meritve.

KAKO DELUJE Analiza temelji na kombinaciji avskultatornega/oscilometričnega merjenja krvnega tlaka in pulza konturne analize ter zagotavlja informacije o arterijskem vedenju kot tudi hitrosti pulznega vala. Bolj kot je trdna arterija, hitrejši je pulzni val, ki poveča tveganje za bolezni srca in ožilja. S PWA metodo znatno izboljšamo oceno kardiovaskularnega tveganja (CV).

Kardiološko diagnostiko v našem medicinskem centru izvajamo s pomočjo opreme priznanega švicarskega proizvajalca kardiološke medicinske opreme Schiller AG, ki velja za enega najboljših svetovnih podjetij na področju kardiološke opreme. Dolgočasovno merjenje krvnega tlaka izvajamo z najmodernejšimi holter napravami proizvajalca Schiller model BR102 PWA.

Preiskava omogoča kontrolo urejenosti krvnega tlaka in analizo hitrosti pulznega vala tako podnevi kot tudi ponoči s pomočjo sodobne holter naprave, ki omogoča do 48-urno snemanje krvnega tlaka, analizo hitrosti pulznega vala in srčne frekvence. Analizo pridobljenih podatkov nato prenesemo iz holter enote na PC, kjer dobljene podatke analiziramo s pomočjo programske opreme Schiller Holter Darwin2 ABPM, ki omogoča zanesljivo in zelo natančno diagnostiko.

Druge lastnosti holter enote Schiller BR102 PWA:
– Stiffness indeks pri vsaki meritvi krvnega tlaka s klasifikacijo
– izjemno tih
– s tehnologijo, ki preprečuje motnje zaradi gibanja, se preprečuje nepotrebno napihovanje manšete in neuspešne meritve
– validiran in priporočen s strani:

  • British Hypertension Society (BHS)
  • European Society of Hypertension International
  • Protocol (ESH)
  • Association for the Advancement of
  • Medical Instrumentation (AAMI) SP10
  • dabl® Educational Trust

Potek preiskave:

Preiskovanec naj se na dan preiskave udobno obleče (široka srajca ali pulover). Aparat se pred pričetkom namestitve sprogramira z vsemi potrebnimi podatki preiskovanega pacienta. Manšeta se namesti na nadlahtni del roke. Manšeta je povezana z aparatom prek gumijaste cevke. Ta mora ostati ves čas pritrjena na aparat in na njej ne sme priti do kolenčenja, ki bi zaviralo dotok zraka v manšeto. Ko preiskovanec počiva oz. ponoči, je najbolje, da preiskovanec leži na hrbtu ali na drugem boku, da je roka, na kateri je nameščena manšeta, ves čas sproščena in počiva ob telesu ali na telesu. Cevko, ki povezuje manšeto in aparat, si preiskovanec namesti na prsni koš ali ob posteljo da je ne poleži. V aktivni fazi, ko začne meritev, preiskovanec sprosti roko, na kateri je nameščena manšeta za merjenje krvnega tlaka, in jo iztegne ob telesu (v komolcu ne sme biti skrčena). Preiskovanec začuti, da se manšeta polni z zrakom in stiska roko. Kako močno se napolni manšeta, je odvisno od višine krvnega tlaka. Po končani meritvi se iz manšete sprosti zrak. Nato še enkrat ponovi meritev za meritev PWA. Če meritev ne bo uspešna, jo bo aparat ponovil. Na zaslonu aparata se izmerjene vrednosti ne izpisujejo. Po 24 urah aparat zaključi z meritvami.

V času, ko ima preiskovanec nameščen aparat, ne priporočamo daljše vožnje z avtomobilom ali avtobusom, ker tresljaji motijo meritev. Med nošenjem aparata niso zaželene dejavnosti, kjer je v okolici močan ropot ali vibracije (vrtanje). 

Aparata ne smemo zmočiti.

PWA-Holter

Potrebuješ pregled?

Naroči se na telefon:
Od ponedeljka do petka, med 6 in 22 uro.
Sobota in nedelja, med 6 in 22 uro.

    Naroči se preko spleta

    [wpcf7_department]