Opis pregleda Zdravniki Urnik

Kardiološki pregledi

Kardiolog najprej opravi pogovor, kjer se pogovorimo o morebitnih prisotnih dejavnikih tveganja in morebitnih že prisotnih boleznih pri preiskovancu ali v družini. Sledi klinični pregled, EKG v mirovanju ter po potrebi še ultrazvočna preiskava srca. S tem ocenjujemo stanje srca in srčno žilnega sistema. V določenih primerih je potreben še 24 urni EKG, dodatna laboratorijska diagnostika, in po presoji zdravnika tudi ultrazvok vratnih arterij, ali druge dodatne preiskave.

Kardiološki pregled vključuje pregled pri kardiologu z EKG v mirovanju, meritev krvnega tlaka in perkutane saturacije krvi, ter izbrane laboratorijske krvne preiskave z možnostjo razširitve pregleda z ultrazvočno preiskavo srca z meritvami.

Pregled traja od 20 do 30 min.

Kardiološki pregled vsebuje:

 • anamneza
 • pregled pri kardiologu
 • EKG v mirovanju
 • meritev tlaka
 • meritev perkutane saturacije krvi
 • osnovne laboratorijske preiskave krvi “hemogram, ionogram, ocena stanja Fe” (Doplačilo)
 • UZ srca z meritvami (Doplačilo)

Travmatološki pregledi

Travmatološki pregled je namenjen ugotavljanju vzrokov težav, ki so posledica poškodb na telesu, predvsem zgornjih in spodnjih okončin (udarnine, zvini, izpahi, zlomi) in sami pomoči ter svetovanju za zmanjševanje in odpravljanje posledic predmetnih poškodb.

Travmatološki pregled obsega osebni pogovor s poškodovancem, klinični pregled in opredelitev diagnoze. Po postavljeni diagnozi so svetovane še dodatne preiskave, kot so CT, MRI, UZ, EMG, scintiografija, oziroma predlagana ustrezna terapija z navodili za nadaljnje zdravljenje. Svetovan je način zdravljenja poškodbe v smislu konzervativnega (neoperativnega) ali operativnega zdravljenja.

Nevrokirurški pregledi

Nevrokirurški pregled je namenjen ugotavljanju vzrokov težav povezanih z živčnim sistemom.  Z njim obravnavamo bolezni možganov, hrbtenjače in perifernih živcev.

Potek in trajanje pregleda

Običajno je tak pregled podlaga za napotitev na dodatno diagnostiko ali za oblikovanje priporočil glede zdravljenja. Nevrokirurg opravi klinični pregled in poda mnenje o diagnostiki (MRI in/ali CT, EMG, UZ…)

Sledi zdravljenje, ki je lahko konzervativno z različnimi oblikami fizikalne terapije ali operativno.

Pregled traja od 30 do 45 min.

Pregled svetujemo, če imate težave:

 • Bolečine v križu (diskus hernija – lumboishialgija, stenoze spinalnega kanala, spondilolisteza)
 • Žilno-možganske bolezni (anevrizme, kavernomi, druge žilne malformacije)
 • Tumorji možganov ali hrbtenjače
 • Periferni utesnitveni sindromi (sindrom karpalnega kanala in kubitalnega kanala, pareza peronealnega živca, Mortonova metatarzalgija)
 • Stanja po poškodbi glave in hrbtenjače
 • Motnje v pretoku možganske tekočine

Nevrološki pregledi

Nevrološki pregled je namenjen ugotavljanju vzrokov bolezni povezanih s centralnim ali perifernim živčnim sistemom. Z njim obravnavamo bolezni možganov, hrbtenjače, perifernih živcev in mišic.

Potek in trajanje pregleda

Običajno je tak pregled podlaga za napotitev na dodatno diagnostiko ali za oblikovanje priporočil glede zdravljenja. Nevrolog opravi klinični pregled in poda mnenje o morebitni diagnostiki z različnimi diagnostičnimi metodami.
Zlasti pri diagnostiki in zdravljenju migrene običajno slikovna diagnostika ni potrebna, saj temelji na kliničnih kriterijih, ki jih predpisujejo mednarodne in Slovenske smernice. Sledi zdravljenje, ki je lahko konzervativno z različnimi oblikami protibolečinske, fizikalne ali sprostitvene terapije, svetovanje glede zdravega načina življenja, ali pa napotitev na znotrajžilno, oziroma operativno zdravljenje.

Pregled svetujemo, če imate težave z:

 • Glavoboli: zlasti migrenami, nevralgije, avtonomne cefalagije ter drugi glavoboli.
 • Možgansko-žilnimi boleznimi: ishemična možganska kap in stanje po njej, prehodni možganskožilni ishemični napad – TIA, prehodna globalna amnezija (TGA) – prehodna motnja spomina, stanje po možganski krvavitvi, preventiva možganske kapi, karotidna bolezen, bolezen vertebralnih arterij, bolečina po možganski kapi, anevrizme in druge žilne okvare.
 • Če potrebujete drugo mnenje nevrologa.

Posebne priprave

Za pregled niso potrebne posebne priprave. Občasno se mora bolnik sezuti ali deloma sleči, zato obujte enostavno obutev in oblecite preprosta oblačila.
Pregled traja od 30 do 45 min.

Ortopedski pregledi

Pri ortopedskem pregledu ugotavljamo vzrok težavam in bolečinam v celotnem lokomotornem aparatu. Poudarek je na degenerativnih obolenjih vratne, prsne, ledvene hrbtenice, ramenskih sklepov, komolcev, kolkov, kolen, gležnjev in stopal. Obravnavamo pa tudi poškodbe omenjenih sklepov.

Ortopedski pregled obsega pogovor s pacientom (anamneza), pregled že morebitne obstoječe dokumentacije (stari izvidi, RTG slike, UZ, EMG, CT in MR preiskave), klinični pregled in postavitev delovne diagnoze. Če je potrebno, se svetuje tudi dodatne preiskave. Po postavljeni dokončni diagnozi se svetujem zdravljenje, ki je lahko konzervativno ali operativno.

Posebne priprave

Za pregled niso potrebne posebne priprave. Občasno se mora bolnik sezuti ali deloma sleči, zato obujte enostavno obutev in oblecite preprosta oblačila.
Pregled traja od 30 do 45 min.

Psihiatrični pregledi

Psihiatrični pregled je namenjen ugotavljanju težav s področja duševnega zdravja. S pregledom ugotovimo simptome in znake duševnih motenj, postavimo diagnozo in priporočimo obravnavo.

Potek in trajanje pregleda

Psihiatrični pregled je pogovor o počutju, težavah, čustvenih težavah, razmišljanju, vedenju in vsakodnevnem delovanju. Tak pregled večinoma zadostuje za postavitev diagnoze težav v duševnem zdravju, nato sledi svetovanje glede obravnave. Včasih se na podlagi pregleda postavi sum za duševno motnjo, ki jo je treba dodatno potrditi ali ovreči z različnimi diagnostičnimi preiskavami. Dodatne preiskave tudi izključijo telesne razloge za težave v duševnem zdravju.

Pregled svetujemo:

 • če imate težave z razpoloženjem (tesnoba, depresivno razpoloženje, moteče nihanje razpoloženja), izgubljanjem stika z resničnostjo, spominom, spanjem (nespečnost, pretirana potreba po spanju, nočne more) in drugimi težavami, ki se kažejo na okrnjenem vsakodnevnem delovanju zaradi težav v duševnem zdravju;
 • če imate svojca, ki ima težave v duševnem zdravju in bi radi dobili dodatne usmeritve;
 • če potrebujete drugo mnenje psihiatra.

Posebne priprave

Za pregled niso potrebne posebne priprave. Zaželeno je, da s seboj na pregled prinesete izvide predhodnih obravnav ali preiskav.
Pregled traja od 45 do 50 min.

Potrebuješ pregled?

Naroči se na telefon:
Od ponedeljka do petka, med 6 in 22 uro.
Sobota in nedelja, med 6 in 22 uro.

  Naroči se preko spleta

  [wpcf7_department]