Opis pregleda Zdravniki Urnik

Snemanje dolgo časovnega srčnega ritma z pomočjo Holter naprave

Snemanje in analiza elektrokardiogramov je medicinska metoda za preučevanje električne aktivnosti srca in tako predstavlja nepogrešljiv vir zdravstvenega stanja kardiovaskularnega sistema pri klinični obravnavi pacientov. Za natančno diagnosticiranje zgolj kratkotrajne meritve pogosto ne zadoščajo. Kadar obstaja sum občasnih srčnih motenj, katerih na običajni meritvi elektrokardiograma ni mogoče zaslediti, lahko specialist kardiolog pacientu predpiše Holter EKG napravo, s katero spremljamo električne meritve srca v dolgotrajnih, celodnevnih meritvah.

Kardiološko diagnostiko v naši ambulanti Hippocratis medico izvajamo s pomočjo opreme priznanega švicarskega proizvajalca kardiološke medicinske opreme Schiller AG, ki velja za eno najboljših svetovnih podjetij na področju kardiološke opreme. Dolgočasovno merjenje srčnega ritma izvajamo z najmodernejšimi visoko resolucijskimi holter napravami model Schiller AR 12 plus, ki omogočajo snemanje dolgočasovnega EKG ritma (tudi do 7 dni) z frekvenco zajemanja (Sampling rate) 8000 Hz po kanalu. Analizo pridobljenih podatkov nato prenesemo iz holter enote na PC, kjer dobljene podatke analiziramo z pomočjo programske opreme Schiller Holter Darwin2 Enterprise, ki omogoča zanesljivo in zelo natančno diagnostiko vseh vrst srčnih aritmij:

 • detekcijo P vala v realnem času
 • analizo atrijskih motenj: AV blok I, II (tip I in tip II) in III stopnje, atrijsko plapolanje, atrijsko fibrilacijo, nereden atrijski ritem, PR histogram
 • analizo ventrikularnih motenj: VES, VT, izol VES, Salve, Bigeminus, Trigeminus SVES, Couplet, Triplet, BBB,
 • Analizo delovanja srčnega spodbujevalca (Pacemakerja): prepoznavanje atrijskega, ventrikularnega in dvoprekatnega stimuliranja, kakor tudi prepoznavanje napak pacemakerja (odsotnost zaznavanja, odsotnost stimuliranja)
 • ST analizo (ST depresija in ST elevacija)
 • QT analizo (Bazett, Fridericia)
 • HRV analizo (“Time domain” in “Frequency Domain”) grafičnim prikazom vagalne in simpatetične aktivnosti
 • HRV-spektrogram z nastavljivimi sekvencami izračunavanja HRV

 

Aparat ob visoki natančnosti analize EKG-ja (vsaj 99%) omogoča še dodatno analizo:

 • motenj spanja
 • analizo avtonomne funkcije (namen odkrivanja tudi izgorelosti, preobremenjenosti).
 • ECHOView pregled posnetka
 • analizo dihanja (Apnea analiza) z prikazom respiracijske krivulje
 • detekcijo in analizo gibanja pacienta
 • spremljanje SpO2 trenda sinhrono z EKG signalom

 

Na podlagi pridobljene analize se predpiše ustrezna terapija oz. nadaljnji potek zdravljenja.

Potek preiskave:

Preiskovanec naj se na dan preiskave udobno obleče (široka srajca ali pulover). Aparat se pred pričetkom namestitve sprogramira z vsemi potrebnimi podatki preiskovanega pacienta. Na telo preiskovanca se namesti pet EKG elektrod na katere se priklopi kabel z holter enoto, ki se obesi okrog vratu ali pasu preiskovanca. Pacient nato zapusti ambulanto in se vrne v dogovorjenem času. Med nošenjem aparata niso zaželene dejavnosti, kjer je v okolici močan ropot ali vibracije (vrtanje). Aparat ostane navezan tudi ponoči.

Aparata ne smemo zmočiti. Med nošenjem aparata se izvajajo običajne aktivnosti. Le v nujnih primerih lahko preiskovanec sam sname aparat med preiskavo. Po končani preiskavi, odklopimo kable od elektrod, vendar  nežno, brez vlečenja.  Na mestu, kjer so bile nameščene elektrode se lahko ob tuširanju pojavi črn rob, ki je posledica lepila . Očistimo ga z nežnim miljenjem.

schiller-medilog-ar-12-plus-waterproof-holter-recorder_700x700
holter_fd12_plus

Potrebuješ pregled?

Naroči se na telefon:
Od ponedeljka do petka, med 6 in 22 uro.
Sobota in nedelja, med 6 in 22 uro.

  Naroči se preko spleta

  [wpcf7_department]
  ponedeljektoreksredačetrtekpeteksobotanedelja
  10:00 - 11:00
  11:00 - 12:00
  12:00 - 13:00

  ponedeljek

  ponedeljektoreksredačetrtekpeteksobotanedelja
  10:00 - 11:00
  11:00 - 12:00
  12:00 - 13:00

  ponedeljek