Opis pregleda Zdravniki Urnik

Fetalni ultrazvok srca

S fetalnim ultrazokom srca pregledamo srce nerojenega otroka.  Preiskavo običajno opravimo med 18. in 24. tednom nosečnosti oziroma v drugem tromesečju. S pomočjo ultrazvočnih valov, ki se odbijajo od srca še nerojenega otroka se vidi srčne strukture in opazuje funkcijo srca. Pregled je za pacientko in za plod neškodljiv in neboleč.

Namen preiskave je ugotoviti prisotnost večjih srčnih napak, ki bi lahko vplivale na razvoj otroka in motenje srčnega ritma. Aparat s pomočjo analize odbitih valov ustvari sliko srca oz ehokardiogram. Tako lahko ocenimo razvoj otrokovega srca in njegovo delovanje. S pomočjo uporabe barvnega doplerja se vidi tudi pretok krvi.

Fetalni ultrazvok je potreben kadar vaš ginekolog zazna nepravilnost v strukturi srca ali v srčnem utripu. V tem primeru vas napoti na nadalje preiskave. Fetalnega ultrazvoka torej ne potrebujejo vse nosečnice.

Napotnico običajno dobite tudi v primeru, če ima vaš otrok povečano tveganje za prirojeno srčno napako,imate v družini prirojene srčne napake ali imate otroka s prirojeno srčno napako, imate sami bolezen, kot so: sladkorna bolezen, sistemski lupus eritematosus, fenilketonurijo, ste bili med nosečnostjo izpostavljeni zdravilom in substancam, ki povzročajo prirojene srčne napake, ste med nosečnostjo uživali alkohol, ste v času nosečnosti preboleli okužbo z virusi, ki lahko povzročijo okvare srca pri plodu.

Zavedati se morate, da z omenjeno preiskavo ni mogoče ugotoviti vseh anomalij srca. Nekatere spremembe so v času nosečnosti  normalne, nekatere manjše napake so opazne šele po rojstvu. V kolikor zdravnik posumi za napako na srcu ali srca ne more natančno pregledati, vas naroči na ponovni pregled. Če kardiolog zazna napako na srcu, motnjo srčnega ritma, vas napoti na nadaljnje teste in preiskave.

Normalen izvid pomeni, da preiskava ni pokazala motenj srčnega ritma ali pomembnih anomalij srca.V primeru nenormalnega izvida vas preko vašega ginekologa napotimo na nadaljnje spremljanje  nosečnosti na Ginekološko kliniko v Ljubljani.

S pravočasnim odkritjem morebitnih motenj je zdravniška ekipa bolj pozorna, tako da je vaš otrok nemudoma po rojstvu deležen posebne oskrbe. 

Ultrazvočni pregled je neinvaziven, neškodljiv in neboleč.

Potek in trajanje pregleda

Med fetalnim ultrazvokom ležite na postelji z razgaljenim trebuhom. S pomočjo ultrazvočne sonde preko trebušne stene pregledamo srce otroka. Na sondo in na vaš trebuh nanesemo gel s katerim omogočimo lažje drsenje po koži in ustvarimo boljši kontakt, ter na ta način zagotovimo boljši prenos ultrazvočnih valov ter s tem kvalitetnejšo sliko otrokovega srca.

Čas trajanja je med 30 minut do 1 ure.

Posebne priprave

Pacientka naj pride oblečena tako, da bo lahko razgalila trebuh.

Potrebuješ pregled?

Naroči se na telefon:
Od ponedeljka do petka, med 6 in 22 uro.
Sobota in nedelja, med 6 in 22 uro.

  Naroči se preko spleta

  [wpcf7_department]
  ponedeljektoreksredačetrtekpeteksobotanedelja
  15:00 - 16:00
  16:00 - 17:00
  17:00 - 18:00
  18:00 - 19:00
  19:00 - 20:00
  20:00 - 21:00

  četrtek

  ponedeljektoreksredačetrtekpeteksobotanedelja
  15:00 - 16:00
  16:00 - 17:00
  17:00 - 18:00
  18:00 - 19:00
  19:00 - 20:00
  20:00 - 21:00

  četrtek