Opis pregleda Zdravniki Urnik

Ultrazvočna barvna transkranialna (TCD)
preiskava možganskih arterij

Transkranialna doplerska preiskava (TCD) je varna, neinvazivna, preizkušena, zanesljiva, ponovljiva in enostavna metoda, s katero lahko spremljamo hitrost krvi v velikih arterijah na lobanjski bazi. Arterije lahko prikažemo tudi v barvah, kar nam omogočata barvna in power tehniki. Opazujemo obe srednji, sprednji in zadnji možganski arteriji, bazilarno arterijo in znotrajlobanjski del vertebralnih arterij.

Preiskavo izvajamo skozi konvencionalna akustična okna na lobanji: skozi obe senčni kosti, veliko zadajšnjo lobanjsko odprtino in obe očesni odprtini. Slednji uporabimo le v primeru, ko druga akustična okna niso pregledna.

Z barvnim TCD prikažemo zdrave možganske arterije in vene, zožitve možganskih arterij ali njihov spazem, zapore možganskih arterij, arteriovenske malformacije, fistule, hemangiome in ožiljnene tumorje, možganske anevrizme, prirojene napake kot so hipoplazije, agenezije in drugačen potek možganskih arterij. S preiskavo pridobimo koristne informacije o možganski cirkulaciji v fizioloških in patoloških razmerah, ki lahko napovedo tveganje za možganskožilni ishemični dogodek ter izid kirurškega, znotrajžilnega zdravljenja ali zdravljenja z zdravili.

TCD pregled možganskih žil je neinvaziven, neškodljiv, neboleč, v rokah izkušenega preiskovalca pa 90-odstotno zanesljiv.

Potek in trajanje pregleda

Pacient med pregledom leži na hrbtu v znak in odpetim ovratnikom, občasno se je potrebno obrniti na bok. Preiskava traja približno 30-45 minut.

Posebne priprave

Pridite oblečeni tako, da je vrat prost, pred tem snemite pokrivalo in nakit.

Potrebuješ pregled?

Naroči se na telefon:
Od ponedeljka do petka, med 6 in 22 uro.
Sobota in nedelja, med 6 in 22 uro.

  Naroči se preko spleta

  [wpcf7_department]
  ponedeljektoreksredačetrtekpeteksobotanedelja
  17:00 - 18:00
  18:00 - 19:00
  19:00 - 20:00
  20:00 - 21:00

  ponedeljek

  ponedeljektoreksredačetrtekpeteksobotanedelja
  17:00 - 18:00
  18:00 - 19:00
  19:00 - 20:00
  20:00 - 21:00

  ponedeljek