Opis pregleda Zdravniki

Najsodobnejše celostno zdravljenje migrenskega glavobola

 

Kaj je migrena?

Migrena je kompleksna genska motnja, ki prizadene 15 odstotkov celotne populacije in je dva – do trikrat pogostejša pri ženskah. Prizadene tudi približno 10 odstotkov šolarjev. Je druga najbolj onesposabljajoča bolezen med nevrološkimi boleznimi v svetu.

Epizode migrene se lahko pojavljajo kot redke, vendar lahko prehajajo v pogostejše in sčasoma postanejo kronične. V tem primeru je migrena povezana s pomembnim osebnim, družinskim in ekonomskim bremenom, ki se veča s povečano pogostnostjo napadov.

Usmerjen nevrološki pregled priporočamo vsem s sumom na migreno.
Diagnoza migrene
Diagnozo epizodne, pogoste epizodne ali kronične migrene ter glavobola zaradi čezmernega jemanja zdravil postavi nevrolog usmerjen v zdravljenje glavobola na podlagi kriterijev mednarodne klasifikacije za glavobole.

Migrena ni le ena bolezen. Med najosnovnejše sodita migrena brez in z avro.

Avra traja nekaj minut, lahko tudi celo uro, le redko dlje. Pri največ 2/10 bolnikov z migreno se pred glavobolom pojavi avra, ki je večinoma vidna. Med vidno avro se bolnikom pred očmi pojavljajo cikcak črte v obliki krogov ali črke C, iskrice, zvezdice, meglen vid, temne packe, različni izpadi vidnega polja, ali dvojne slike. Senzorična avra se kaže kot motnja govora, ko bolnik ne najde prave besede, ali sploh ne more spregovoriti. Lahko se pojavi omrtvičenost ali mravljinčenje ene strani telesa. Redka je motorična avra kot ohromelost enega ali dveh udov po polovici telesa. Še redkejša pa je kognitivna avra z zmedenostjo in neorientiranostjo.

Zdravljenje migrene je kompleksno in je usmerjeno v zdravljenje akutnih glavobolov in  preventivno zdravljenje.

Za akutno zdravljenje za sedaj uporabljamo zdravila iz skupine triptanov in druga protibolečinska zdravila. Že spomladi 2023 bodo v Sloveniji na voljo specifična zdravila gepatni, ki nimajo neželenih učinkov in so učinkovita, predpisujejo pa se lahko tudi bolnikom s srčno in možgansko-žilnim tveganjem.

Za preventivno zdravljenje se v Sloveniji že več kot 3 leta uporabljamo biološka zdravila, to so proti CGRP usmerjena monoklonska protitelesa, ki učinkovito zmanjšajo število migrenskih dni, število zdravil za akutno zdravljenje migrene, delujejo hitro, izboljšajo funkcionalno onesposobljenost, poleg tega pa je zdravljenje varno, saj imajo malo neželenih učinkov.

Podkožno dajanje monoklonskih protiteles

Nova zdravila lahko predpišeta samo nevrolog ali algolog. Ker se zdravila dajejo v obliki podkožnih injekcij (v obliki penkala) je potrebno osebe z migreno naučiti aplikacije zdravila in jim dati vse napotke v zvezi z zdravilom, da jih bodo uporabljali pravilno in brez neželenih učinkov. Uspeh zdravljenja je odvisen od redne in pravilne aplikacije zdravila.

V Hippocratis medico d.o.o. nudimo hitro in pravilno diagnozo migrene, učinkovito zdravljenje in učenje aplikacije zdravila za preventivno zdravljenje migrene.

Potrebuješ pregled?

Naroči se na telefon:
Od ponedeljka do petka, med 6 in 22 uro.
Sobota in nedelja, med 6 in 22 uro.

    Naroči se preko spleta

    [wpcf7_department]