Opis pregleda Zdravniki

24 urno snemanje krvnega tlaka s pomočjo Holter naprave

Najbolj natančna preiskava za opredelitev stanja in učinkovitosti zdravljenja krvnega tlaka.

Zvišan krvni tlak je eden od pomembnih dejavnikov tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja. Te bolezni so pri nas in v večini razvitih držav glavni vzrok umiranja prebivalstva. Dokazano je, da je pri ljudeh z zvišanim krvnim tlakom ogroženost za nastanek koronarne srčne bolezni trikrat do štirikrat večja, ogroženost za nastanek možganske kapi pa sedemkrat večja kot pri ljudeh z normalnim krvnim tlakom. Na podlagi tega dejstva se moramo zavedati pomena bolezni in njenega preprečevanja.

Kardiološko diagnostiko v našem medicinskem centru izvajamo s pomočjo opreme priznanega švicarskega proizvajalca kardiološke medicinske opreme Schiller AG, ki velja za enega najboljših svetovnih podjetij na področju kardiološke opreme. Dolgočasovno merjenje krvnega tlaka izvajamo z najmodernejšimi holter napravami proizvajalca Schiller model BR102 plus.

Preiskava omogoča kontrolo urejenosti krvnega tlaka tako podnevi kot tudi ponoči s pomočjo sodobne holter naprave, ki omogoča do 48-urno snemanja krvnega tlaka in srčne frekvence. Analizo pridobljenih podatkov nato prenesemo iz holter enote na PC, kjer dobljene podatke analiziramo s pomočjo programske opreme Schiller Holter Darwin2 ABPM, ki omogoča zanesljivo in zelo natančno diagnostiko.

Druge lastnosti holter enote Schiller BR102 plus:
– izjemno tih
– prepozna sindrom bele halje (white-coat hypertension)
– vpliv zdravil na hipertenzijo (drug-resistant hypertension)
– prikrito hipertenzijo (masked hypertension)
– vpliv hipotenzične reakcije na hipertenzijska zdravila (hypotensive symptoms with antihypertensive medications)
– s tehnologijo, ki preprečuje motnje zaradi gibanja, se preprečuje nepotrebno napihovanje manšete in neuspešne meritve
– validiran in priporočen s strani:

  • British Hypertension Society (BHS)
  • European Society of Hypertension International
  • Protocol (ESH)
  • Association for the Advancement of Medical Instrumentation (AAMI) SP10
  • dabl® Educational Trust

Potek preiskave:

Preiskovanec naj se na dan preiskave udobno obleče (široka srajca ali pulover). Aparat se pred pričetkom namestitve sprogramira z vsemi potrebnimi podatki preiskovanega pacienta. Manšeta se namesti na nadlahtni del roke. Manšeta je povezana z aparatom prek gumijaste cevke. Ta mora ostati ves čas pritrjena na aparat in na njej ne sme priti do kolenčenja, ki bi zaviralo dotok zraka v manšeto. Ko preiskovanec počiva oz. ponoči, je najbolje, da preiskovanec leži na hrbtu ali na drugem boku, da je roka, na kateri je nameščena manšeta, ves čas sproščena in počiva ob telesu ali na telesu. Cevko, ki povezuje manšeto in aparat, si preiskovanec namesti na prsni koš, da je ne poleži. V aktivni fazi, ko začne meritev, preiskovanec sprosti roko, na kateri je nameščena manšeta za merjenje krvnega tlaka, in jo iztegne ob telesu (v komolcu ne sme biti skrčena). Preiskovanec začuti, da se manšeta polni z zrakom in stiska roko. Kako močno se napolni manšeta, je odvisno od višine krvnega tlaka. Po končani meritvi se iz manšete sprosti zrak. Če meritev ne bo uspešna, jo bo aparat ponovil. Na zaslonu aparata se izmerjene vrednosti ne izpisujejo. Po 24 urah aparat zaključi z meritvami.

V času, ko ima preiskovanec nameščen aparat, ne priporočamo daljše vožnje z avtomobilom ali avtobusom, ker tresljaji motijo meritev. Med nošenjem aparata niso zaželene dejavnosti, kjer je v okolici močan ropot ali vibracije (vrtanje). 

Aparata ne smemo zmočiti.

RR-Holter

Potrebuješ pregled?

Naroči se na telefon:
Od ponedeljka do petka, med 6 in 22 uro.
Sobota in nedelja, med 6 in 22 uro.

    Naroči se preko spleta

    [wpcf7_department]